Uppdragsforskning

Uppdragsforskning - när du inte kan eller inte har tid

 

Har du inte tid eller kunskap att släktforska själv eller vill du kanske ge bort en släktutredning som present? Finns det en släkthistoria du är nyfiken på eller någon speciell släkting du vill veta mer om? Då kanske jag kan hjälpa dig.

Något du ska fundera på är vad du vill få reda på och hur du vill att resultatet ska presenteras. Vill du ha en släkttavla att hänga på väggen, vill du få en rapport i form av en pdf med text och bild eller något annat?

Det svåra med uppdragsforskning är att man inte kan veta på förhand hur mycket information man kommer att kunna hitta eller hur lång tid det kommer att ta. Har man tur kan man komma tre – fyra generationer bakåt hyfsat snabbt om man utgår från en person som är född i Sverige under första delen av 1900-talet.

Problem man kan stöta på är kyrkböcker som kan ha blivit förstörda i brand, barn födda utanför äktenskapet där fadern inte är angiven eller där båda föräldrarna står som okända.

Jag rekommenderar tre timmar till att börja med. På tre timmar brukar jag kunna se hur svår-eller lättforskat det är och kan därefter göra en uppskattning av hur mycket mer tid jag behöver utifrån vad du vill ha.

Den enklaste varianten av rapport är en gedcom-fil med de personer jag har hittat/forskat på och med hänvisningar till alla ställen där jag har hittat information i olika kyrkböcker. Detta är ett bra alternativ om du själv (eller någon annan) har tänkt att fortsätta forskningen så småningom. Du får också informationen i form av html-sidor som du kan titta på i din webläsare på datorn.

Hur går det till?

När du vet vad du vill ha fram så är det jag behöver från dig för att komma igång födelsedatum och var personen som forskningen ska utgå ifrån är född. Gärna föräldrarna också. Med uppgifterna jag får från dig och med utgångspunkt av det du vill få ut forskar jag i tre timmar för att se hur förutsättningarna verkar och informerar dig.

Vad kostar det?

Bokar du in tre timmar kostar det 1500 kronor inklusive moms.

Låter det intressant?

 Enklast når du mig genom att mejla till [email protected]

Exempel på rapport i html-format.

 

Exempel på lite fylligare rapporter. Här har även annat material än kyrkböcker använts, till exempel tidningar, amerikanska folkräkningar och militära handlingar.

Till vänster, om ett par från Estland som emigrerade till USA. I mitten och till höger, om syskonen Nilsson-Rickard som emigrerade till USA från Skåne. Sammanställningen gjordes inför en släktträff för ättlingarna i USA 2014.