1914 firades Mors dag för allra första gången i Sverige. Men om vi reser lite längre tillbaka i tiden till år 79 efter Kristus är vi tillbaka vid tidpunkten för vulkanen Vesuvius utbrott som begravde staden Pompeji.
Jag tyckte det var väldigt spännande när vi fick lära oss om Pompeji i skolan och allt man hittat vid alla utgrävningar. En verklig ögonblicksbild hur livet såg ut för så länge sedan. Redan då stod det högt på min önskelista att besöka detta ställe och det blev verklighet några år senare.
Den 26 maj i år publicerads den vetenskapliga rapporten Bioarchaeological and palaeogenomic portrait of two Pompeians that died during the eruption of Vesuvius in 79 AD. Här beskrivs hur man tagit fram genetiska profiler från kvarlevor efter två personer som levde i Pompeji och som överraskades när Vesuvio fick sitt...
Idag har Family Tree DNA uppdaterat en del i matchlistan.
En funktion som jag länge har velat ha är att direkt i matchlistan kunna se hur mycket dna jag delar med en match på x-kromosomen. Det kan jag nu. Jag kan även sortera på storleken på x-kromosomen så jag kan få de jag delar mest cM på x i fallande ordning.
Själva sorteringsfunktionen som tidigare var att man klickade överst på kolumnen finns nu under knappen "Sort by".
Direkt i matchlistan ser jag även om mina matcher tagit fler tester, till exempel mtDNA och Y-dna. Det kunde man se tidigare också men man var tvungen att klicka på en liten symbol ute till höger. Jag ser dessutom vilken haplogrupp matchen tillhör om de tagit mt/y-dna.
Klickar jag i rutorna till höger kan jag välja 7 personer att jämföra i kromosomvisaren.
Under Filter upptill kan jag filtrera på att titta på personer som till exempel...
We're in it for the long run - så inleder Family Tree DNA mejlet jag fick från dem idag. Man har jobbat bakom kulisserna och lovar en rad uppdateringar under juli.
På min önskelista står att kunna söka på orter och platser i matchernas träd - gärna direkt från matchlistan. Håller tummarna.
Vågar man hoppas på att det direkt från matchlistan kommer att vara möjligt att se hur många cM man delar på x-kromosomen med sin match - utan att behöva ta upp den i kromosomvisaren och scrolla allra längst ner.
Häromdagen släpptes en ny funktion hos dnapainter.com och verktyget Shared cM tool som säkert kan vara till hjälp för många. Vi har väl alla sett / hört eller själva ställt frågan Om jag delar XX cM med en person hur kan vi vara släkt?
Ett bra ställe att kika på är Shared cM tool. Man matar in värdet för hur mycket dna man har gemensamt och kan se i ett diagram vilka troliga släktskap det skulle kunna vara.
Nu finns det en länk man kan klicka på där man kan få ytterligare hjälp View these relationships in a tree.
Klickar man där får man upp ett träd i verktyget WATO - What are the odds med ett antal hypoteser. Här kan man jobba vidare. Fyller man i åldern på de två personerna som har träff på varandra kommer troligen ett antal hypoteser vara omöjliga och dessa kommer att bli röda.
Därefter...
I fredags den 11 juni släpptes boken Genombrottet - Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping av Anna Bodin och Peter Sjölund.
Det har väl knappats kunnat undgå någon att dubbelmordet i Linköping 2004 då en åttaårig pojke och en kvinna i femtioårsåldern miste livet fick sin lösning förra året. En gärningsperson ringades in, han erkände och dömdes.
Många har säkert också hört hur det gick till. Polisen tog hjälp av släktforskaren Peter Sjölund. Man laddade upp dna från brottsplatsen som kom från gärningspersonen till databaserna Gedmatch och FamilyTreeDNA. Dessa databaser används av släktforskare som har tagit dna-test.
I boken får vi reda på lite mer detaljer om hur Peter gick tillväga för att ringa in den misstänkte gärningspersonen. Att ladda upp dna från...
Jag hittade en kul app igår, Voilá Ai Artist. Jag hat testat den som är för iPhone men den ska även finnas för Android.
Vad gör den? Jo, den gör om fotografier på personer till tecknade figurer. Ja, jag vet, det finns massor med sådana appar och hur kul är det egentligen?
Grejen är att jag fastnade. Precis som de olika bildfunktionerna hos MyHeritage där man kan färglägga och animera så vill man bara testa mer och se hur resultatet blir.
Jag valde dessutom att testa på gamla fotografier, farmors far, mormor, morfar och morfars mor. Jag tycker att de blir bedårande.
Vad ska jag ha dem till? Ingen aning. Men vill vill ju alltid få våra släktingar och familjer som inte är inne i släktforskarbubblan lite intresserade. Det här är kanske ett sätt att få en yngre generation nyfiken.
Appen är gratis att testa, det finns lite...
Idag är det Mors dag. En av mina förhoppningar när jag tog mitt första dna-test 2013 var att jag skulle hitta lite träffar på mormor Lussys sida. Mormor och hennes föräldrar flydde till Sverige 1944 från Estland. Då var mormor 22, änka efter att hennes man dött i kriget och mamma till ett litet spädbarn (min moster).
Min mormor Ludmila "Lussy" Seck
När jag hade släktforskat ett tag gav jag mig på att försöka forska på den estniska släkten. Det finns ganska mycket on-line men det blir såklart klurigare när man inte kan språket och framför allt tar det lång tid. Därför tänkte jag att gen-vägen med ett dna-test kanske skulle kunna hjälpa mig att hitta släktingar.
Mormors mor, Julia Verno.
Jag har även tagit ett mtDna-test som följer den raka mödernelinjen. Jag är D5a3a1a. Mormors mormor har jag bara...
Torsdagen den 20 maj har vi haft livesändningar på Facebook och YouTube varje vecka under ett helt år. VARJE vecka. Vi har sänt på julafton, nyårsafton och födelsedagar. Vi har sänt från utekalas, bilen och Höga-Kusten-bron.
Jag började med LiveChat och SläktSnack under våren 2020. Jag kände rätt tidigt att jag inte skulle orka med att "vänta ut" tills jag fick komma ut på släktforskningsevent, lyssna på föredrag och själv hålla kurser och föredrag. Eftersom en del i min affärsidé är on-line kurser som man går i sitt eget tempo när man själv vill och kan och hade jag bra koll på tekniken. Jag ville försöka bidra till dels att andra som har släktforskning som sitt levebröd fick berätta om vad de gör och samtidigt bjuda de som inte kunde ta sig någonstans på intressanta...
Det är en av de vanligaste frågorna jag hör: Vilket dna test är bäst, vilket test ska jag välja.
Det är ungefär som att fråga Vilken tröja är bäst? Vissa dagar passar det bäst med en varm, långärmad tröja för det är kallt ute, en annan dag en funktionell t-shirt för jag ska ge mig ut på en joggingtur och en solig dag är det linne som gäller.
Det är ungefär på samma sätt med dna test, inte så att det beror på vädret men det beror på vad jag har för mål eller vad jag vill få reda på.
En vanlig fundering kan vara att man letar efter en okänd far i sitt släktträd. En annan att man vill hitta eventuella släktingar som härstammar från Amerikaemigranter. Vidare kanske man vill kontrollera att den pappersforskning man gjort stämmer. Eller så är man helt enkelt...
När jag dna-släktforskar har jag ofta ganska många program uppe och ändå får jag hela tiden leta efter information...
...hur mycket dna var det nu jag delade med den personen
...vilka segment på vilken kromosom hade vi gemensamt
...var hade den där personen sina rötter
...vilka matcher delade vi
...vem var nu vår gemensamma ana
...och så vidare.
Jag gillar att kunna anteckna på ett papper bredvid. Men det bli många papper. Visst lägger jag in informationen i mitt släktforskningsprogam men det är för mig ytterligare ett program och fönster jag måste ha upp på min skärm (även om jag har en hyfsat stor en)
Så, jag tog fram en arbetsbok för att försöka få lite struktur på anteckningarna och tankarna.
I den finns det plats att fylla i information om 20 matcher. Det kan ju vara 20 matcher där man har hittat släktskapet eller...
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.