Fars dag - E-BY6218

y-dna Nov 08, 2020

Idag är det Fars dag och varför inte fira pappa med ett y-dna test?

Min pappa tog y-dna 2014. Dagen när resultatet skulle vara klart flyttades framåt gång på gång, men till slut så. Pappa tillhör haplogrupp E som inte är värst vanlig i Sverige. Dessutom visade det sig att pappas far inte var den man farmor var gift med. 

I min jakt på min biologiska farfar har jag inte haft speciellt stor praktisk nytta av Y-DNA testet förutom i två fall:

  1. Det gick snabbt att bekräfta att pappa och hans två testade bröder var hans halvbröder, de hade helt andra haplogrupper, likaså hans brorson. Det här visade naturligtvis även de autosomala testerna.
  2. En av de bästa träffarna i USA gjorde ett y-dna test för vi skulle se om släktskapet låg på den raka fädernelinjen, det hade gjort sökandet efter farfar lite enklare. De matchade inte på...
Läs mer..

Återblick

dna-test Nov 02, 2020

För exakt två år sedan var jag i Oslo på allra första MyHeritage Live konferensen. En riktigt trevlig, välorganiserad konferens med bra föreläsare och intressanta föredrag. Årets konferens som skulle vara i Tel Aviv är inställd / flyttad av förståeliga skäl. Personligen får jag väldigt mycket inspiration av att lyssna på föredrag. Problemet är sedan tiden som inte riktigt räcker till för allt man vill testa.

Jag försöker ha en priolista med de dna-verktyg jag verkligen vill lära mig mer om eftersom just det här med verktyg och hur vi kan få ut så mycket som möjligt från våra test är något jag tycker är riktigt roligt.

Idag är det dessutom exakt sju år sedan mitt dna-resultat blev klart. Jag hade 50 matcher... När jag hade fått mitt resultat skrev jag ett inlägg i dna-anor...

Läs mer..

Dela din släktforskning

Uncategorized Oct 31, 2020
 
Mannen bakom kameran i filmen är min morfar, Erik Berlin och inspelningen är gjord under första hälften av 50-talet. Den lilla skidåkande flickan är min mamma. Sången står min farmor Lilly Kvist för i en inspelning på kasettband runt 1977.
 
Jag gillar kreativa sätt att dela med mig av min släktforskning. Film, bilder och ljud är ju sådant jag har i mitt "släktarkiv" och jag vet att det uppskattas i lagom mängd även av icke-släktforskningsintresserade släktingar. Det väcker minnen till liv och ofta får man ta del av andra berättelser och historier om släkten bara man triggar igång intresset på något sätt.
 
Jag tycker dessutom att sociala medier passar för att dela med sig av lite bilder, korta berättelser och filmklipp. Men jag vet att det kan kännas som ett enormt projekt, man måste kanske scanna...
Läs mer..

För ett år sedan - RootsTech London

rootstech london Oct 26, 2020

För ett år sedan var jag på plats på RootsTech i London, första gången som RootsTech arrangerades i Europa. Jag har länge velat åka till RootsTech i Salt Lake City så jag hade höga förhoppningar inför min London resa.

2012 var jag också i London, på Who Do You Think You Are - Live, en gigantisk släktforskarmässa så jag såg verkligen fram emot att komma tillbaka till London.

Om möjlighet finns rekommenderar jag verkligen ett besök på en släktforskarmässa, oavsett om det är Släktforskardagarna här i Sverige eller någon utomlands. (När det inte finns Covid-19 restriktioner naturligtvis)

  • Man träffar och lär känna andra släktforskare
  • Man har chans att prata direkt med företagen som tillhandahåller programvaror och tjänster
  • Inspirerande föredrag och workshops

Eftersom min sambo inte är...

Läs mer..

Vilken härlig dag!

Det har blivit en del projekt under sommaren och hösten. Ett av dem har jag funderat på länge. Jag har saknat ett bra sätt att kunna dokumentera mina dna-matcher på ett samlat ställe. Jag vill kunna ha släktträd bredvid mig när jag forskar. Jag vill kunna anteckna och se vilka matcher som hör ihop. Jag vill snabbt kunna se hur mycket dna jag delar med en viss match och på vilken kromosom. Jag vill kunna ha koll på vilka matcher jag hittat släktskap med oavsett om det är på FamilyTreeDNA, MyHeritage, Ancestry eller 23&me. Jag har allt i datorn, men det ska klickas upp olika program och det gör att jag tappar fokus.

Så, då skapade jag något som jag har valt att kalla DNA arbetsbok. I den jag dokumentera ett antal träffar, med träd, hur mycket dna vi delar och till och med var och på vilken kromosom vi har delade segment. Jag har skapat den utifrån hur jag...

Läs mer..

Vad är dna släktforskning?

dna-test Oct 18, 2020

 

Varför ska man dna-testa sig? Ställ den frågan till tio personer och du kommer antagligen att få tio olika svar.

Att jag själv trillade in på just det här med dna-test för släktforskning beror på att jag alltid har varit intresserad av teknik och naturkunskap. När jag såg att det började dyka upp inlägg på olika forum på Internet om dna-släktforskning blev jag nyfiken. Jag träffade en dam på släktforskardagarna i Malmö 2008 som pratade väldigt mycket om dna-test för släktforskning. Då hade jag själv nyss börjat släktforska så det kändes väldigt avlägset och framförallt dyrt. 

2012 var jag på Who do you think you are Live i London och då var det flera föredrag som handlade om dna och det fanns även utställare på plats som försökte förklara vad det hela...

Läs mer..

Dnapainter - en favorit

dnapainter Oct 11, 2020

dnapainter.com finns några av mina favoritverktyg och ett av dem är chromosom mapping eller "måla kromosomer" som vi säger på svenska. Jag använder det på lite olika sätt, dels för att dokumentera de matcher jag har lyckats kartlägga men också för att klura ut hur olika släktskap hänger ihop. Men jag jobbar också med att se hur jag har ärvt segment från farmor, farfar, mormor och morfar.

Tanken med det är att när jag får en ny träff som jag vet är på pappas sida kan jag snabbt se om jag ska titta på farfars eller farmors sida för att leta den gemensamma anan genom att titta på vilken kromosom och var på kromosomen våra matchande segment ligger.

Och sedan är det så klart en häftig känsla att veta att där inne i mina kromosomer finns kopplingar till mina släktingar generationer tillbaka.

...
Läs mer..

Ikväll börjar FFT Live

fft live Oct 02, 2020

Över 30 000 kronor. Så mycket pengar kommer att hamna i olika släktforskarföreningars kassor. Över 20000 kronor till Barncancerfonden.

När deltagare köper biljetter till FFT live går 25 kronor av biljettpengarna till Barncancerfonden. Köper man sin biljett via en av de många partnerlänkar som släktforskarföreningar har kunnat skaffa sig går 100 kronor av biljettpengarna till den föreningen.

Men nu är det äntligen dags! Hela sommaren har det jobbats med att få till en riktigt bra konferens! Och tittar man på programmet så kan man inte säga annat än att det lyckades. Jag är stolt att ha fått vara med och jobba med det här projektet och jag är stolt att Dnacoachen är en av sponsorerna.

Så, ikväll kör vi! Invigning klockan 18 med huvudarrangören och initiativtagaren Christina Sagersten. Klockan 19 är det samtal med...

Läs mer..

Ny säsong av SläktSnack

släktsnack Sep 29, 2020

I våras när Covid-19 medförde restriktioner för hur vi skulle kunna träffas började jag livesända intervjuer på först Facebook och sedan även Youtube. Jag pratade med personer som har inspirerat mig i min släktforskning. Det var progamutvecklare, entreprenörer och personer som jobbar med släktforskning på heltid inom olika områden, både i och utanför Sveriges gränser.

Jag kallade det för SläktSnack respektive LiveChat beroende på om det var på svenska eller engelska. Alla intervjuer spelades in och finns se på Youtube.

Under sommaren har det varit uppehåll men nu är det dags att starta upp en ny säsong och premiärdatum blir onsdagen den 14 oktober.

Mina gäster under säsong 1 var:
Kevin Borland  - ämne: Borland Genetics och dnarekonstruktion.
Mags Gaulden - ämne: MitoYDNA
Rob Warthen - ämne: DNAGedcom
Åsa...

Läs mer..

DNA-verktyg - Ny bloggserie

dna-verktyg Aug 01, 2020

Jag kommer under hösten att göra djupdykningar bland en rad olika verktyg som finns tillgängliga för oss dna-släktforskare. Jag är väldigt tacksam för alla, ofta privatpersoner eller småföretagare, som utvecklar verktyg som vi dna-släktforskare kan använda oss av. Men jag har förstått att det för många kan vara klurigt att komma igång tack vara alla termer och för att dokumentationen ofta är på engelska trots att verktygen skulle vara till stor hjälp eller ett roligt och givande sätt att komma vidare i sin forskning. 

Så det tänkte jag försöka råda bot på.

Först ut i den här bloggserien blir dna-rekonstruktion - något som jag tycker är otroligt intressant och önskar att jag hade tid att sitta med mycket mer än vad jag gör.

Många tycker det är spännande att använda verktyg som...

Läs mer..
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.