Boktips: Genombrottet - Anna Bodin och Peter Sjölund

I fredags den 11 juni släpptes boken Genombrottet - Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping av Anna Bodin och Peter Sjölund. 

Det har väl knappats kunnat undgå någon att dubbelmordet i Linköping 2004 då en åttaårig pojke och en kvinna i femtioårsåldern miste livet fick sin lösning förra året. En gärningsperson ringades in, han erkände och dömdes.

Många har säkert också hört hur det gick till. Polisen tog hjälp av släktforskaren Peter Sjölund. Man laddade upp dna från brottsplatsen som kom från gärningspersonen till databaserna Gedmatch och FamilyTreeDNA. Dessa databaser används av släktforskare som har tagit dna-test.

I boken får vi reda på lite mer detaljer om hur Peter gick tillväga för att ringa in den misstänkte gärningspersonen. Att ladda upp dna från brottsplatsen och in i databaserna låter kanske enkelt, speciellt om man själv har tagit ett dna-test och skickat in. Skrapa lite på insidan av kinden, ner i ett provrör, posta brevet - klart!

Det är dock inte så enkelt som det kan låta. Polisen och dnasläktforskningsföretagen tittar på dna på olika sätt och på olika många positioner. Vid de första försöken fick man inte fram tillräckligt många positioner, kvaliteten var helt enkelt inte tillräckligt bra. När man läser boken och alla hinder man stötte på längs med vägen så förstår man att det var inte självklart att man skulle lyckas.

Man får läsa om poliserna som jobbat med fallet sedan det hände, man får läsa om offrens anhöriga och man får läsa om gärningspersonen. Man får också lära känna Peter och hans familj på ett personligt sätt. Och så klart läsa om hur den här dna-släktforskningsmetoden fungerar.

Är man intresserad av Linköpingsfallet eller hur man kan lösa brott med hjälp av dna-släktforskning är det här en bok man ska läsa. Den är lättläst och jag plöjde igenom den ganska snabbt.

Den släpptes som sagt i fredags, jag var vid bokhandeln strax efter lunch och kikade på hyllan med nyheter. Där fanns den inte. Jag frågade i kassan och de konstaterade att den skulle komma ut samma dag. På golvet bredvid kassan stod två kartonger med dagens bokleverans som inte var uppackade än. Jag fick vänta medan de öppnade kartongerna och i den andra lådan fanns boken. Till saken hör att just den dagen hade man haft problem med följesedlar och hade försenade leveranser så man var inte helt säker på att man hade fått den.

Peter Sjölund kommer att sommarprata den 7 juli.

Det finns ett avsnitt hos P3 dokumentär om just Linköpingsfallet där jag själv medverkar.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1602401

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.