Mors Dag

1914 firades Mors dag för allra första gången i Sverige. Men om vi reser lite längre tillbaka i tiden till år 79 efter Kristus är vi tillbaka vid tidpunkten för vulkanen Vesuvius utbrott som begravde staden Pompeji.

Jag tyckte det var väldigt spännande när vi fick lära oss om Pompeji i skolan och allt man hittat vid alla utgrävningar. En verklig ögonblicksbild hur livet såg ut för så länge sedan. Redan då stod det högt på min önskelista att besöka detta ställe och det blev verklighet några år senare.

Den 26 maj i år publicerads den vetenskapliga rapporten Bioarchaeological and palaeogenomic portrait of two Pompeians that died during the eruption of Vesuvius in 79 AD. Här beskrivs hur man tagit fram genetiska profiler från kvarlevor efter två personer som levde i Pompeji och som överraskades när Vesuvio fick sitt utbrott. Detta är det första lyckade försöket att analysera dna från kvarlevor från Pompeji.

Den ena personen var en man, cirka 165 cm lång och mellan 35 - 40 år. Den andra var en kvinna i 50-års åldern som var runt 153 cm lång.

Man har lyckats fastställa mannens haplogrupper: mtdna, det han ärvt från sin mammas mammas mamma och så vidare är HV0a. Det tyckte jag var lite roligt för min farmors haplogrupp var HV0a1, alltså en liten bit längre ut på samma gren som denna person som levde i Pompeji för så länge sen.

Ydna var A-M13. Kikar man i Ydnahaploträdet hos FamilyTreeDNA finns det 128 personer som tillhör den haplogruppen, majoriteten är personer som bor i afrikanska länder som Kenya och Tanzania. Vill man läsa rapporten hittar man den här: https://www.nature.com/articles/s41598-022-10899-1?

Min egen mtdna grupp är D5a3a1a. Jag tog mitt mtdnatest år 2013 samtidigt som jag testade mitt autosomala dna hos FamilyTreeDNA. Min tanke var att eftersom min mormors mormor var från Estland och jag inte kommit länge bak via pappersforskningen att hitta släkt. Jag har kontakt med några som har samma haplogrupp men vi verkar vara väldigt avlägsna trots att vi är väldigt lika dna-mässigt, GD0. 

Det här dna't, mtdna, som man ärver från sin mammas mammas mamma och så vidare finns i mitokondrierna som finns i cellerna. Autosomaltdna kallas ibland för kärndna, det finns i kromosomerna som finns i cellkärnan.

Har man tagit ett mtdnatest hos till exempel FamilyTreeDNA kan man med fördel ladda upp sitt resultat gratis till databasen MitoYdna.org Där kan man jämföras mot andra personer som tagit mtdnatest hos andra bolag. Man kan även lägga in sitt ydna resultat.

MitoYdna är kopplat till SNP-tracker så man kan se hur ens förfäder i samma haplogrupp har förflyttat sig ut från Afrika. Man kan även se var arkeologiska fynd med samma haplogrupp har hittats samt när man räknar med att de personerna levde. Släktforskning rejält långt tillbaka i tiden alltså.

Och på tal om mtdna. Tar du ett mtdnatest hos FamilyTreeDNA hjälper du till med The Milion Mito Project - Tracing the Family Tree of Womankind. Ju fler som testar sitt mtdna, desto mer kan vi bygga ut mtdnaträdet och definiera haplogrupper. Är du nyfiken på projektet kan du läsa Roberta Estes blogginlägg som publicerades för en dryg månad sedan: https://dna-explained.com/2022/04/13/million-mito-project-team-introduction-and-progress-update/ Jag tycker att det är ganska coolt att mitt dna-test kan driva forskningen framåt.

Och finns många exempel på släktgåtor som lösts med just mtdna. Kanske inte just du har någon släktgåta på din linje men det är kanske så att om du testar dig så löser det någon annans gåta.

Ha en fin Mors Dag!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.