DNA-verktyg - Ny bloggserie

dna-verktyg Aug 01, 2020

Jag kommer under hösten att göra djupdykningar bland en rad olika verktyg som finns tillgängliga för oss dna-släktforskare. Jag är väldigt tacksam för alla, ofta privatpersoner eller småföretagare, som utvecklar verktyg som vi dna-släktforskare kan använda oss av. Men jag har förstått att det för många kan vara klurigt att komma igång tack vara alla termer och för att dokumentationen ofta är på engelska trots att verktygen skulle vara till stor hjälp eller ett roligt och givande sätt att komma vidare i sin forskning. 

Så det tänkte jag försöka råda bot på.

Först ut i den här bloggserien blir dna-rekonstruktion - något som jag tycker är otroligt intressant och önskar att jag hade tid att sitta med mycket mer än vad jag gör.

Många tycker det är spännande att använda verktyg som Chromosome mapping hos DNA painter där man med hjälp av sina matcher visuellt kan sitta och klura på från vilken ana olika segment kommer ifrån.

Det gör jag också. Och när man sedan sitter och funderar på det, hur vore det om man kunde sätta ihop alla segment som kommer från farmor till ett ”kit” hur mycket av hennes dna skulle jag kunna få ihop? Hur komplett skulle hennes "dna-profil" kunna bli?


Bild från DNA Painter: Här är de segment jag har lyckats knyta till min farmor. 

Farmor dog för många år sedan, långt innan konsumenttest för dna-släktforskning fanns på marknaden. Och tänk om jag sedan skulle kunna plocka ut vilka segment som kom från hennes mamma och pappa.. då är vi tillbaka på personer som var födda i senare delen av 1800-talet…och tänk om….


Bild från DNA Painter: Här är det pappa vi tittar på. Alla färgade segment är från hans mamma (min farmor). De gula är från farmors mor och de gröna från farmors far.

Ja, tanken svindlar nästan. Med hjälp av verktygen som finns hos Borland Generics och som utvecklas av Kevin Borland ska jag försöka visa hur man kan gå till väga, steg för steg.


Farmor och pappa.

Jag började titta på verktyg för dna-rekonstruktion lite smått för flera år sedan, då var det framför allt Lazarusverktyget som finns hos betalande Tier-1 medlemmar hos GedMatch. Jag hittade ganska snart även Borland Genetics som hade utvecklat ett verktyg som kunde användas på PC. 

I oktober 2019 var jag på RootsTech i London och på plats där fanns även Kevin. Han hade inför RootsTech omarbetat sina verktyg till en version för webben så man kan använda dem oavsett vilken dator man har. Jag hade varit i kontakt med Kevin tidigare under hösten så det var kul att träffas "IRL" och höra mer om hans planer. Utvecklingen går framåt och till RootsTech i Salt Lake City tidigare i år, släppte han även The Creeper som jag också kommer att titta närmare på.


Här är jag tillsammans med John Collins, Genetic Family, Kevin Borland, Borland Genetics och Rob Warthen, DNAGedcom på RootsTech i London 2019.

Så, hoppas du tycker att det här blir intressant!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.