Dnapainter - en favorit

dnapainter Oct 11, 2020

dnapainter.com finns några av mina favoritverktyg och ett av dem är chromosom mapping eller "måla kromosomer" som vi säger på svenska. Jag använder det på lite olika sätt, dels för att dokumentera de matcher jag har lyckats kartlägga men också för att klura ut hur olika släktskap hänger ihop. Men jag jobbar också med att se hur jag har ärvt segment från farmor, farfar, mormor och morfar.

Tanken med det är att när jag får en ny träff som jag vet är på pappas sida kan jag snabbt se om jag ska titta på farfars eller farmors sida för att leta den gemensamma anan genom att titta på vilken kromosom och var på kromosomen våra matchande segment ligger.

Och sedan är det så klart en häftig känsla att veta att där inne i mina kromosomer finns kopplingar till mina släktingar generationer tillbaka.

Här ovan är kromosom 19 och vi ser att längst till vänster finns ett grönt segment, det hör hemma på min farfars sida. Resten av kromosomen, det röda, kommer från min farmor.

Kikar vi på kromosom 8 så är det tvärtom, ett mindre segment till vänster kommer från farmor och sedan är det stora, gröna segment från farfar. Här finns dock ett glapp där jag inte har kunnat verifiera några matcher än. Så, det är ett pågående arbete.

Har man tre helsyskon kan man jobba med visual phasing för att se hur man har ärvt sitt dna från sina mor-och farföräldrar. Jag har inga syskon att jämföra med så jag får jobba lite annorlunda.

Men verktygen på dnapainter är roliga, enkla men ändå kraftfulla att jobba med och det är kul att lägga segment och kromosompusslet.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.