Fars dag - E-BY6218

y-dna Nov 08, 2020

Idag är det Fars dag och varför inte fira pappa med ett y-dna test?

Min pappa tog y-dna 2014. Dagen när resultatet skulle vara klart flyttades framåt gång på gång, men till slut så. Pappa tillhör haplogrupp E som inte är värst vanlig i Sverige. Dessutom visade det sig att pappas far inte var den man farmor var gift med. 

I min jakt på min biologiska farfar har jag inte haft speciellt stor praktisk nytta av Y-DNA testet förutom i två fall:

  1. Det gick snabbt att bekräfta att pappa och hans två testade bröder var hans halvbröder, de hade helt andra haplogrupper, likaså hans brorson. Det här visade naturligtvis även de autosomala testerna.
  2. En av de bästa träffarna i USA gjorde ett y-dna test för vi skulle se om släktskapet låg på den raka fädernelinjen, det hade gjort sökandet efter farfar lite enklare. De matchade inte på y-dna och därmed jobbade jag efter att jag kunde utesluta alla män som låg på samma raka fädernelinje som vår match.

Det som var lite lurigt var att jag började tvivla på att farfar var från Sverige, med tanke på att pappa inte hade en enda match på någon nivå, från 67 ner till 12. 0 träffar. Det tog fyra år innan han i slutet av 2018 fick sin första träff, en på distans 0 på nivå 12. Nu 2020 har han tre totalt och de ligger också på distans 0 på nivå 12. Jag har dessutom efterhand uppdaterat till y-111 och big-y. 

Farfar visade sig vara svensk, farfars far och farfarsfarfar likaså. Sedan kommer det en okänd far.. Ett av mina mål är att se om det finns nu levande män på pappas raka fädernelinje som jag eventuellt skulle kunna få testa. Jag tycker det är väldigt intressant med y-dna och projektadministratörerna på FamilyTreeDNA imponerar och inspirerar verkligen.

Passa på att ta ett y-dna test eller uppgradera nu när det är rea hos FamilyTreeDNA.

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.