Mors Dag

Idag är det Mors dag. En av mina förhoppningar när jag tog mitt första dna-test 2013 var att jag skulle hitta lite träffar på mormor Lussys sida. Mormor och hennes föräldrar flydde till Sverige 1944 från Estland. Då var mormor 22, änka efter att hennes man dött i kriget och mamma till ett litet spädbarn (min moster).

Min mormor Ludmila "Lussy" Seck

När jag hade släktforskat ett tag gav jag mig på att försöka forska på den estniska släkten. Det finns ganska mycket on-line men det blir såklart klurigare när man inte kan språket och framför allt tar det lång tid. Därför tänkte jag att gen-vägen med ett dna-test kanske skulle kunna hjälpa mig att hitta släktingar.

Mormors mor, Julia Verno.

Jag har även tagit ett mtDna-test som följer den raka mödernelinjen. Jag är D5a3a1a. Mormors mormor har jag bara ett namn på, Anna Lindeberg eller möjligen Rindeberg. Jag har fått ganska många träffar på mitt mtDna-test och har varit i kontakt med ett par stycken, några i Finland och några i Ryssland. Det är spännande även om vi inte hittat kopplingen och kanske aldrig kommer att kunna göra det heller.

Jag har en ganska bra träff på det autosomala. När vi löser hur den kopplingen ser ut har vi nog löst vem som är mormors farfarsfar. Som alltid när man försöker lösa någon släktgåta är det bra att finnas i så många databaser som möjligt. Förr eller senare dyker det upp en match som vet mer om släkten i Estland och vad som hände med dem som blev kvar.

Har man tagit ett mtDna-test hos till exempel FamilyTreeDNA kan man med fördel ladda upp sitt resultat gratis till databasen MitoYdna.org Där kan man jämföras mot andra personer som tagit mtDna-test hos andra bolag. Man kan även lägga in sitt Y-Dna resultat.

MitoYdna är kopplat till SNP-tracker så man kan se hur ens förfäder i samma haplogrupp har förflyttat sig ut från Afrika. Man kan även se var arkeologiska fynd med samma haplogrupp har hittats samt när man räknar med att de personerna levde. Släktforskning rejält långt tillbaka i tiden alltså.

D5A3a1a - från SNP tracker via MitoYdna

Arkeologiska fynd med haplogruppen D

En annan databas dit man kan ladda upp sitt mtDna-resultat är YFull.com

Mors dag firades allra första gången i Sverige år 1914.

 Ha en fin Mors dag mamma Karin!

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.