Vilket dna test är bäst?

Det är en av de vanligaste frågorna jag hör: Vilket dna test är bäst, vilket test ska jag välja.

Det är ungefär som att fråga Vilken tröja är bäst? Vissa dagar passar det bäst med en varm, långärmad tröja för det är kallt ute, en annan dag en funktionell t-shirt för jag ska ge mig ut på en joggingtur och en solig dag är det linne som gäller.

Det är ungefär på samma sätt med dna test, inte så att det beror på vädret men det beror på vad jag har för mål eller vad jag vill få reda på.

En vanlig fundering kan vara att man letar efter en okänd far i sitt släktträd. En annan att man vill hitta eventuella släktingar som härstammar från Amerikaemigranter. Vidare kanske man vill kontrollera att den pappersforskning man gjort stämmer. Eller så är man helt enkelt bara nyfiken och vill se hur det fungerar.

Är man helt ny på dna-släktforskning kommer det att kännas som jättemycket information och massor att sätta sig in i när man öppnar upp sitt resultat första gången, oavsett vilket testbolag man har testat sig hos. Har man ett idé om varför man har testat sig kommer man enklare att kunna få hjälp eller kika i rätt riktning.

  • Har du släkt i Sverige och vill hitta andra personer i Sverige som släktforskar ska man testa sig hos ett bolag där många svenskar har testat sig, till exempel FamilyTreeDNA.
  • Vill du hitta släkt i USA som härstammar från dina amerikaemigranter är det bra att testa sig på ett testbolag där många amerikaner testar sig, till exempel Ancestry.
  • Har du redan idag betalabonnemang hos Ancestry eller MyHeritage, trivs och tänker fortsätta med det, testa dig med deras dna-test.
  • Söker du en okänd ana, se till att finnas i så många databaser som möjligt, man vet aldrig var den som kan sitta på den rätta pusselbiten testar sig,
  • Har du en tight budget och vill finnas i många databaser, testa dig hos Ancestry och för över dina data gratis till MyHeritage, FamilyTreeDNA (några hundra lappar för att låsa upp alla verktyg) och Gedmatch.
  • Vill du med ditt dna-test kunna hjälpa Law Enforcement att lösa mord, grova våldsbrott samt identifiera kroppar där man inte vet vem personen är se till att finnas hos FamilyTreeDNA och Gedmatch. Du kan även ladda upp dina data till databasen Dnasolves dit endast Law Enforcement får tillgång.
  • Vill du få reda på ditt djupa ursprung, testa Y-dna respektive mtDNA hos FamilyTreeDNA. För en enklare uppskattning, testa hos 23&me.

 

Oavsett vilket testbolag du väljer kan du föra över ditt dnadata till minst en annan databas och dessutom Gedmatch.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.